16.12.09

Calling All Smockers...

Salam all...

Sejak kebelakangan ni Erpha selalu menerima emel dari smocker friends bertanyakan tentang harga yang patut dikenakan pada gaun smocking yang dibuat untuk pelanggan.  Of course kita tak mengenakan apa-apa bayaran pun jika kita hanya buat gaun smocking untuk ahli keluarga sendiri tapi masalah mula timbul bila ada pelanggan yang merungut tentang harga sepasang baju smocking yang mahal...

Well, ada jugak website yang menjual gaun yang berkedut seolah-olah meniru sulaman smocking (buatan mesin) dan dijual dengan harga yang murah, namun Erpha pasti pelanggan bijak memilih... bergantung juga dengan bajet masing-masing kan... Tapi apa yang Erpha nak emphasize di sini, you all smockers, you should be proud with your product!  Smocking ni tersangat lah unik dan boleh dikatakan 'haute couture' (limited edition) jadi nilai baju smocking ni sudah tentulah didefinisikan pada harganya yang memang mahal...

Ok smockers... Di sini Erpha menjemput smocker friends untuk berkongsi dengan Erpha bagaimana Erpha meletakkan harga dan anda juga boleh bertukar idea macam mana nak tolong smocker friends kita yang underpaid... Kalau anda berminat, tinggalkan alamat emel anda di dalam comment atau emel kan pada Erpha input dan pendapat anda...

Setiap nilai sesuatu produk itu bergantung kepada faktor geografi (di Sarawak mungkin lebih mahal), kualiti, kos bahan mentah (fabrik dan lain2), caj perkhidmatan (in our case, smocking and embroidery itself dan upah menjahit gaun), masa yang diambil untuk menghasilkan dan lain-lain (cth, kos penghantaran).

Mungkin anda tidak perlulah terlalu spesifik dalam input yang diberi (cth, sulam bullion dari RM1.00 - RM2.00 sekuntum bergantung kepada saiz. Cth yang lain, caj smocking RM2.50 - RM3.00 untuk setiap baris).

Ok smockers... Emel lah Erpha for your input and opinion.  It's time to unite!

3.12.09

Bittersweet & Hard Candy

This will be my last showcase of my smocking collection.  I call this ~ Bittersweet & Hard Candy.  I couldn't capture the original colour of the fabric with my digital camera (how amateur!).

For those who love (and who don't) chocolate and candy will indulge their sweet tooth in my own way...


I decided to use an American cotton insert and embroidered tiny roses to make it 'pop'.  I unpicked the pleating threads 5 ~ 6cm at each side seam and let the pleats closely spaced.