20.9.09

Smocked Dresses ~ Lining Info

Hari tu Erpha dah janji kat Pianina tentang baju gaun smocking; sama ada perlu letak lining (lapisan kain nipis di dalam) ataupun tidak.

Pianina (dan rakan2 blog lain yang berminat nak tau), Erpha cuba jelaskan sebaik yang mungkin k. Dan jika ada rakan blog lain yang sudi beri input, dipersilakan, (kak Pah? Nannie? Hany?)

What is Lining?

Semua rakan blog dah tahu yang lining ialah lapisan dalam pakaian yang diperbuat daripada kain nipis.

Why Lining a Smocked Dress?

Lining diperlukan bila kain yang digunakan untuk gaun smocking adalah dari jenis kain nipis contohnya cotton chiffon, cotton voile (kasa rubiah) dan polycotton (campuran polyester dan cotton).

Lining ~ Pros and Cons:

Selain daripada melindungi pakaian yang nipis, lining juga:

1. Menyokong gaun smocking yang 'berat'



Untuk contoh gaun ini, lining disertakan pada square yoke untuk menyokong panel yang sudah dipleat. Bahagian Bahu dan kolar diperkemaskan dan dijahit terlebih dahulu, dan untuk 'attach' lining, kena slipstitch pada pangkal panel smocking untuk mengukuhkan.

Cuba lihat kemasan dari luar, mini piping digunakan untuk lebih detail. Lihat square yoke, ia tidak lutsinar dan warna putih lebih solid dan terserlah.


2. Lining Melindungi Agar Lebih Tahan Lama

Gaun ini adalah gaun pertama (handpleated) saya untuk anak buah, Izzah Atirah. Ia telah dilining penuh (fully lined) untuk rekaan smocking penuh (full bodice smocking).



Untuk rekaan Marion Sitko ini, ia mempunyai elemen sulaman bunga yang banyak dan kecil. Jadi, lining diletakkan bertujuan untuk melindungi sulaman bunga dari dalam agar terpelihara semasa proses mencuci dan menjemur. Ramai berpendapat bahawa gaun smocking harus dibersihkan dengan cucian tangan namun hakikatnya sulaman smocking adalah sangat kukuh dan gaun smocking ok je bila diterbalikkan, dan menggunakan gentle cycle untuk cucian mesin.

Untuk gambar di atas, benang sulam disembunyikan di sebalik lining, agar gaun nampak kemas mahupun dari dalam.

3. Lining tidak diperlukan pada kain yang tebal


Untuk gaun ini, lining tidak disertakan memandangkan saya telah menggunakan jenis kain American cotton yang sememangnya tebal. Meskipun kain cotton 'sejuk' di badan, namun memandangkan cuaca tropika yang panas, memadailah jika gaun ini selapis je. Yang ni perlu cucian tangan untuk mengelakkan dari kedutan smocking jadi 'overstretch' kerana panel smocking tidak dilindungi.


Lihat kemasan di kolar Peter Pan. Gunakan teknik 'bias binding' untuk menggantikan lining.
Lihat kemasan dari luar. Sekali lagi, mini piping memainkan peranan yang penting untuk mencantumkan square yoke dan panel smocking. Square yoke mampu menyokong panel smocking yang berat dan warna juga tidak lutsinar kerana penggunaan kain jenis tebal.

4. Lining tidak diperlukan pada kain nipis untuk sundress (gaun bertali).
Gaun bertali atau sundress tidak memerlukan lining di dalam disebabkan rekaan itu sendiri. Kecuali untuk tujuan penjagaan, panel smocking itu sendiri adalah tebal hasil dari kedutan dan biasanya blaus bertali juga boleh dipadankan dengan seluar, jadi lining adalah tidak perlu. Namun, jika bahagian skirtnya lutsinar, petticoat atau kain dalam boleh dijahit secara berasingan dan boleh dipakai bila diperlukan.

Oops, yang ni tidak disertakan contoh...


Kesimpulannya, penggunaan lining sangat bergantung kepada jenis kain, stail dan cuaca. Harap Pianina berpuas hati dengan penjelasan Erpha. Mungkin lain kali Erpha boleh tunjukkan cara-cara menjahit gaun smocking berlining pula.

Anak Merdeka

Aunt Erpha Welcomes Arif



Mohamad Arif Wira Ad-Din was born on 31 August 2009 at Miri City Medical Centre while all Malaysians were celebrating the 52 year of Independence.

Congratulations to my dearest sister, Rimba Melati and her husband Junaidi for their third child. May Allah bless our family.

Smocking is back!

Hi all...

So so so happy that smocking is back in my schedule again... Though still busy with the baju-baju for Ramah Tamah Aidilfitri, but.. I will manage! :)

My stash of fabrics, waiting to be smocked..



Checks, prints, plains, tartans, hailspot, polka dots, voiles, Japanese cottons, American cottons, organzas, cotton chiffon, polycottons, whites, blues, pinks, yellows, browns, purples, reds... and the list goes on... :)
To all smocking lovers, let's get started! Good luck and Salam Syawal.

Worked it!

Salam Aidilfitri...

Phew! At last, got little time to update my blog. Here I am, sitting on my sister-in-law's table in Betong, Sarawak and enjoying myself here posting something for bloggers on 1 Syawal.

Here's some of my Sulam manik done.





5.9.09

Sulam Cabut Kipas - Baju Melayu




Hi all, it's been a while...

here's the baju melayu to match the green baju kurung I made before...huhu... wanted to share more but just couldn't for now...