9.6.09

Sulam Cabut Sarawak

Introducing Cabut Fadly... sempena nama my little bro. I came up with this pattern few years back when he wanted Cabut Bunga Tanjung on his Baju Melayu. I thought Cabut Bunga Tanjung (see the pix on the side bar)is quite big on patch pockets so I modified it and inilah hasilnya.


Sulam Cabut Fadly


Me and Sulam Cabut


Cabut Fadly on the sleeve of Baju Melayu

I learnt Sulam Cabut about 17 years ago from an auntie di kampung Erpha. Kalau ada cuti-cuti panjang, Erpha tak lepaskan peluang untuk belajar menjahit dan sulam-menyulam. Bila dah meningkat remaja, Erpha terpaksa tinggalkan hobi Erpha sebentar untuk menyambung pelajaran ke UiTm (ITM back then). Only few years back, Erpha dokumenkan semula sulam2 cabut yang pernah Erpha pelajari supaya senang untuk Erpha rujuk balik.

Terdapat banyak jenis Sulam Cabut ni... dari yang paling simple (Needleweaving) hinggalah yang paling rumit, contohnya Cabut Kipas. Kalau anda berada di Sarawak, terutamanya di Kuching, Sulam Cabut biasanya dapat dilihat pada Baju Kurung mahupun pada Baju Melayu.

Sulam Cabut Fadly on the pockets

Erpha tabik sangat pada kaum wanita dulu-dulu kerana dengan adanya daya pemikiran kreatif mereka maka terhasillah needleart yang amat unik ini. Mungkin sudah tiba masanya untuk generasi masa kini mempelajari semula seni ini atau paling tidak pun menghargai warisan seni nenek moyang mereka.

Buat masa sekarang, Erpha selitkan pattern Sulam Cabut variasi Erpha sendiri and next time Erpha akan tunjukkan contoh-contoh Sulam Cabut yang lain pula. :)

Happy viewing...

2 comments:

Anonymous said...

salam kak..ada no fon untuk senang dikontek?

Anonymous said...

kacaknya.... nak tanyak cth la kmk nak molah poket tek, lepas kita molah cabut benang kat poket ya siney nak jahit kelimnya? adakah cun2 dijahit kat bahgian atas sulam cabut ya ka..atau kat melintang kat tgh2 sulaman cabut ya. ataupun sukati dikmpun..

salam perkenalan dr LIza